Naravoslovna zbirka

CENTER NARAVE BELE KRAJINE

Bi rekli, da je Keslerjev golobček ptica? Naj vam namignemo, da ta žival nikakor nima kril, temveč plavuti! Če ste dovolj pozorni, jo lahko odkrijete v naši naravoslovni zbirki CENTER NARAVE BELE KRAJINE. Na kaj pa pomislite ob izrazu nežne belokranjske lepotice? Zagotovo na bele breze v steljnikih, kajne? Toda belokranjski travniki skrivajo še obilo drugih lepotic, kot so na primer čudovite divje orhideje … Poiščite jih v naši naravoslovni zbirki!

Več o razstavi
Awesome Image Awesome Image

Zgodovinska zbirka

KRAJEVNA ZBIRKA "SEMIČ V DVAJSETIH SLIKAH"

Ste že slišali za puntek? Ta simpatična beseda označuje nekaj majhnega in prijetnega, s čimer so nekdaj krasili semiške neveste. Puntek lahko najdete v naši zgodovinski zbirki SEMIČ V DVAJSETIH SLIKAH. Tam nikakor ne spreglejte preproste in skromne, a zelo lepe nevestine oprave, ki ohranja spomin na starodavne običaje naših prednikov. V vrtincu desetletij, stoletij in tisočletij so se v semiški okolici ohranile številne zanimive sledi … Čakajo vas v muzeju!

Več o razstavi
Awesome Image Awesome Image

Vinogradniška zbirka

VINOGRADNIŠKA ZBIRKA

Malokdo ve, da je slavna belokranjska prireditev Vinska vigred pred mnogimi leti nastala prav v Semiču, nato pa smo jo Semičani podarili Metličanom. V VINOGRADNIŠKI ZBIRKI naše muzejske hiše boste o belokranjski vinogradniški tradiciji izvedeli še marsikaj zanimivega. Med drugim tudi o soseskih zidanicah (vinskih bankah), kjer so nekdaj s pridom uporabljali róvaš za zapis vinskega dolga. Preprosto, a natančno knjigovodstvo je obstajalo že davno pred dobo računalnikov!

Več o razstavi
Awesome Image Awesome Image

Pišite nam!


    Skip to content