Odpiralni čas muzejske hiše in trgovine

Torek – Petek: 8:00 – 16:00

Sobota: 9:00-13:00

Ponedeljek, Nedelja in Prazniki: zaprto


Odpiralni čas med poletjem (15.6 – 15.9)

Torek  – Petek: 8:00 – 18:00

Sobota: 9:00 – 15:00

Nedelja in Prazniki: 10:00 – 14:00

Ponedeljek: zaprto

Vstopnina

Vse cene so v EUR

Vstopnina velja od 1. Januarja

Posamezniki Skupina (nad 10 oseb) – brez vodstva Skupina (nad 10 oseb) – z vodstvom
Stalne razstave      
Odrasli 4,00 3,50 4,00
Upokojenci 3,50 3,00 3,50
Mladina 3,00 2,50 3,00
Družine 8,00 / /
Skupina manjša od 10 ljudi 40,00 / /
Pedagoški program (po predhodni najavi)      
Vodstvo z učnimi listi / / 3,50
Vodstvo z ustvarjalno delavnico / / 5,00

Prost vstop:

 • Izkaznica Belokranjskega muzejskega društva
 • Izkaznica Slovenskega muzejskega društva
 • Izkaznica ICOM
 • Izkaznica ICOMOS
 • Izkaznica PRESS
 • Predšolski otroci
 • Osebe s posebnimi potrebami
 • Brezposelne osebe s potrdilom

Prost vstop za individualne obiskovalce:

 • 8. Februar (slovenski kulturni praznik)
 • 18. Maj (svetovni dan muzejev)
 • 27. September (svetovni dan turizma)
 • 3. December (ta veseli dan kulture)

Kontakt

Tel: 07/35 65 200 ali 040/625 148
E-mail: muzej@kc-semic.si


Zgodovina muzejske hiše

Stavba Muzejske hiše Semič ima živahno preteklost. Zgradili so jo leta 1838, in sicer kot prvo šolsko poslopje v našem kraju. Vir učenosti je bila do leta 1931, ko so v Semiču zgradili novo in večjo osnovno šolo.

Med drugo sv. vojno so v njej organizirali več izobraževanj za partizane: šolo voditeljev SKOJ, prvi tečaj slovenskih propagandistov in dopisnikov ter šolo narodne zaščite. 

Stavba je pozneje služila kot krajevni urad, zdravstvena postaja, policijska posta in pošta, v šestdesetih letih 20. stoletja pa so bila v njej stanovanja. 

Leta 1973 so v njej svečano odprli Krajevno muzejsko zbirko Semič, slavnostni govornik je bil takratni ravnatelj Belokranjskega muzeja Metlika Jože Dular. Takrat je muzejska zbirka postala podružnična enota Belokranjskega muzeja Metlika, kamor spada tudi danes. 

Leta 2019 so semiški muzej v celoti prenovili v okviru projekta Misterion. Stavbo in organizacijo dejavnosti v muzeju upravlja Kulturni center Semič, vinogradniško in zgodovinsko zbirko vzdržuje Belokranjski muzej Metlika, za naravoslovno pa skrbita Prirodoslovni muzej Slovenije in Občina Semič. 

 


Poslanstvo Muzejske hiše Semič

Muzejska hiša Semič je sodobno zasnovan objekt, ki na domiseln način združuje kulturno dediščino Semiča in naravne danosti celotne Bele krajine

 

Zgodovinska in vinogradniška razstava razkrivata večtisočletno dogajanje v Semiču in njegovi bližnji okolici. Tako pomembno prispevata k poznavanju ter razumevanju semiške identitete in tradicije, ki imata številne lokalne posebnosti. Premišljeno izbrano muzejsko gradivo obiskovalcu približa stiske in uspehe Semičanov v različnih preteklih obdobjih. 

Naravoslovna zbirka zajema celotno Belo krajino in poudarja vse naravne danosti tega področja: kamnine, živalstvo, rastlinstvo in vode. Širši javnosti odkriva posebnosti in lepote kraškega sveta ter krepi zavedanje o izjemnem pomenu ohranjanja vodnih virov na občutljivem kraškem terenu. 

Vse tri zbirke odlično približajo razne vzgojno-izobraževalne vsebine otrokom, mladostnikom  in odraslim. Na ta način spodbujajo višjo raven kulture bivanja in zavedanje o neizbežnem prepletanju naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

 

Kako do nas

Muzej stoji v trškem jedru Semiča pri cerkvi sv. Štefana, ki jo z vseh smeri opazite že od daleč. Semič je od Ljubljane oddaljen 96, od Novega mesta pa 30 km. Obiščete nas lahko z vlakom (link – vozni red) ali avtobusom (link – vozni red). Najudobnejši je obisk z avtom. Pripeljete se lahko po avtocesti Ljubljana – Novo mesto, iz Novega mesta pa pot nadaljujete prek Gorjancev do Jugorja in v Semič ali pa izberete avtocestni odcep v Ivančni Gorici in se nato mimo Žužemberka, Dolenjskih Toplic in Črmošnjic pripeljete v Semič.


Dostop za gibalno ovirane

Muzejska hiša je preprosto dostopna tudi gibalno oviranim osebam. Parkirate lahko na parkirišču za invalide tik ob muzeju. Raven hodnik v pritličju stavbe vodi v vinogradniško zbirko, dvigalo pa vas popelje v zgodovinsko in naravoslovno zbirko, ki ju lahko raziskujete neovirano. Toaletni prostor za invalide je na voljo v pritličju.

Dobrodošli!

Pišite nam!


  Skip to content