Danes smo žal že zaprti. Odpremo se jutri ob 08:00

Naseljevanje risov bo preprečilo izginotje - Muzejska hiša Semič

Populacije risov po Evropi so se dolgo zmanj­ševale. “Pri tem so vlogo igrali različni s človekom povezani dejavniki. Med njimi je bilo tudi načrtno preganjanje in iztrebljanje divjih zveri, ki so povzročale škodo z napadi na domače živali – oblasti so ga spodbujale z razpisovanjem nagrad. Vendar to ni bil glavni razlog za dokončno iztrebljenje risov v Sloveniji,” pojasnjuje biolog dr. Hubert Potočnik, soavtor knjige Ris v Sloveniji.

V 17. in 18. stoletju je bila uveljavljena gozdna paša živine, zato se je število velikih rastlinojedcev zelo zmanjšalo. Pozneje so liberalizirali lovne pravice, jelenjad in divji prašič sta bila pri nas iztrebljena, srnjadi pa je bilo po ocenah morda le odstotek današnje populacije. Risi skoraj niso imeli več česa pleniti, drug plen pa izgubljenega ni mogel primerno nadomestiti. To je vodilo v izumiranje vrste. 

A v 60. letih so jih začeli po Evropi na območja, kjer so nekoč živeli, ponovno naseljevati. “Pri nas je bil na lovu na srnjaka Švicar Karl Weber in sodelavec Maks Konečnik ga je peljal tudi v pragozd.” Gostiteljem je ponudil kritje stroškov naselitve in konec zime 1973 so v kočevske gozdove spustili šest risov: Vlaška, Štefo, Vesno, Vitka, Arpada in Reško.

Brez te odločitve Slovenija danes ne bi imela risov.

Dodatno naseljevanje risov pri nas je poskus, da bi pred ponovnim izginotjem obvarovali žival, ki je nekoč živela tu in je danes spet na robu preži­vetja. Evrazijski ris (Lynx lynx), kot je znanstveno poimenovana kratkorepa mačka, ki zlepa ne pride pred oči naključnega obiskovalca gozdov, je z ozemlja Slovenije izginil že pred več kot stolet­jem. Rok Černe je vodja projekta Life Lynx, v okviru katerega poteka dodatno naseljevanje risov v Sloveniji in na Hrvaškem. Cilj, ki ga želijo doseči do leta 2024, ko se bo projekt končal (financirata ga Evropska unija in slovensko ministrstvo za okolje in prostor), v slovensko populacijo risov vključiti 14 novih živali.

V Kočevskem Rogu imajo veliko pohodnih poti, dve med njimi lahko najdete na spletni strani https://www.kocevsko.com/sl/poti/risova-pot-daljsa/ in se lahko podate na pohod po kočevskem gozdu polnem skrivnosti. 

Vir: Nationalgeographic.si

Skip to content