Danes smo žal že zaprti. Odpremo se jutri ob 08:00

O Nas - Muzejska hiša Semič

Odpiralni čas muzejske hiše

Delovni čas (16.9. – 14.6.)

Tor. – pet. : 8.00 – 16.00

Sob. : 9.00 – 13.00

Pon., ned., prazniki: Zaprto

—————————————

Poletni čas (15.6. – 15.9.)

Tor. – pet. : 8.00 – 18.00

Sob. : 9.00 – 15.00

Ned. in prazniki : 10.00 – 14.00

Pon.: Zaprto

 

Dnevi, ko je Muzejska hiša zaprta:

torek, 31.12.2024
sreda, 1.1.2025
četrtek, 2.1.2025

Kontakt:

07/35 65 200 ali 030/722 043
e-mail: muzej@kc-semic.si


Vstopnina

Posamezniki brez vodenja

ODRASLI 4,00 €
UPOKOJENCI 3,50 €
MLADINA 3,00 €
DRUŽINE 8,00 €
LETNA DRUŽINSKA 20,00 €
 

Skupine nad 10 oseb

Brez vodenja:

Odrasli 3,50 €
Upokojenci 3,00 €
Mladina 2,50 €
Z vodenjem:
Odrasli 4,0 €
Upokojenci 3,50 €
Mladina 3,00 €
*Vodenje skupine z manj kot 10 ljudi: 40,00 €
Pedagoški program (po predhodni najavi)
VODSTVO Z UČNIMI LISTI 4 €
 MUZEJSKA USTVARJALNA DELAVNICA 5 €

Prost vstop

Prost vstop:

–      izkaznica Belokranjskega muzejskega društva

–      izkaznica Slovenskega muzejskega društva

–      izkaznica ICOM

–      izkaznica ICOMOS

–      izkaznica PRESS

–      predšolski otroci

–      osebe s posebnimi potrebami

–      brezposelne osebe s potrdilom

Prost vstop za individualne obiskovalce:

 –      8. februar (slovenski kulturni praznik)

 –      18. maj (svetovni dan muzejev)

 –      27. september (svetovni dan turizma)

 –      3. december (ta veseli dan kulture)

Uporaba Vinoteke in protokolarnega prostora

CENIK UPORABE PROSTOROV
MUZEJSKA HIŠA SEMIČ – Vinoteka in protokolarni prostor

Uporaba Vinoteke do 5 ur                   50,00 €
Vsaka nadaljna ura                           + 10,00 €

Uporaba protokolarnega prostora do 5 ur     50,00 €
Vsaka nadaljna ura                                    + 10,00 €

NADOMESTILO ZA UPORABO PROSTOROV IN STORITEV V MUZEJSKI HIŠI SEMIČ, za izvajalce javnih kulturnih programov ali kulturnih projektov

Kulturnim društvom, ki jih Občina Semič sofinancira na podlagi javnega razpisa za sofinanciranje programov ljubiteljske kulturne dejavnosti, ter drugim kulturnim društvom, ki delujejo v javnem interesu, se za uporabo prostorov v Muzejski hiši Semič v skladu s 75. členom ZUJIK zaračuna naslednje nadomestilo:

Uporaba Vinoteke do 5 ur                   30,00 €
Vsaka nadaljna ura                           +  7,00 €

Uporaba protokolarnega prostora do 5 ur     30,00 €
Vsaka nadaljna ura                                    +    7,00 €

V ceno so zajeti stroški uporabe prostora in pripadajočih sanitarij.
Uporabniki morajo upoštevati veljavni hišni red in poskrbeti za ustrezno sortiranje odpadkov.
Vse cene so bruto cene. DDV ni obračunan v skladu s 94. členom ZDDV-1.


Zgodovina muzejske hiše

Stavba Muzejske hiše Semič ima živahno preteklost. Zgradili so jo leta 1838, in sicer kot prvo šolsko poslopje v našem kraju. Vir učenosti je bila do leta 1931, ko so v Semiču zgradili novo in večjo osnovno šolo.
Med drugo sv. vojno so v njej organizirali več izobraževanj za partizane: šolo voditeljev SKOJ, prvi tečaj slovenskih propagandistov in dopisnikov ter šolo narodne zaščite.
Stavba je pozneje služila kot krajevni urad, zdravstvena postaja, policijska posta in pošta, v šestdesetih letih 20. stoletja pa so bila v njej stanovanja.
Leta 1973 so v njej svečano odprli Krajevno muzejsko zbirko Semič, slavnostni govornik je bil takratni ravnatelj Belokranjskega muzeja Metlika Jože Dular. Takrat je muzejska zbirka postala podružnična enota Belokranjskega muzeja Metlika, kamor spada tudi danes.
Leta 2019 so semiški muzej v celoti prenovili v okviru projekta Misterion. Stavbo in organizacijo dejavnosti v muzeju upravlja Kulturni center Semič, vinogradniško in zgodovinsko zbirko vzdržuje Belokranjski muzej Metlika, za naravoslovno pa skrbita Prirodoslovni muzej Slovenije in Občina Semič.


Poslanstvo muzejske hiše

Muzejska hiša Semič je sodobno zasnovan objekt, ki na domiseln način združuje kulturno dediščino Semiča in naravne danosti celotne Bele krajine.

Zgodovinska in vinogradniška razstava razkrivata večtisočletno dogajanje v Semiču in njegovi bližnji okolici. Tako pomembno prispevata k poznavanju ter razumevanju semiške identitete in tradicije, ki imata številne lokalne posebnosti. Premišljeno izbrano muzejsko gradivo obiskovalcu približa stiske in uspehe Semičanov v različnih preteklih obdobjih.

Naravoslovna zbirka zajema celotno Belo krajino in poudarja vse naravne danosti tega področja: kamnine, živalstvo, rastlinstvo in vode. Širši javnosti odkriva posebnosti in lepote kraškega sveta ter krepi zavedanje o izjemnem pomenu ohranjanja vodnih virov na občutljivem kraškem terenu.

Vse tri zbirke odlično približajo razne vzgojno-izobraževalne vsebine otrokom, mladostnikom  in odraslim. Na ta način spodbujajo višjo raven kulture bivanja in zavedanje o neizbežnem prepletanju naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Za stalne razstave in ostalo muzejsko dejavnost v Muzejski hiši Semič skladno z Odlokom o ustanovitvi skrbi Belokranjski muzej Metlika, ki je skrbnik premične kulturne dediščine Bele krajine. Vlada Republike Slovenije mu je podelila pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev za področja etnologije, zgodovine, arheologije in likovne umetnosti in ima status pokrajinskega muzeja.

Vizija Belokranjskega muzeja Metlika je oprta na strokovnem delu in ambicioznih načrtih ter usmerjena k ljudem in muzeju kot stičišču kulturnega dogajanja.

Več preberite na


Kako do nas?

Muzej stoji v trškem jedru Semiča pri cerkvi sv. Štefana, ki jo z vseh smeri opazite že od daleč. Semič je od Ljubljane oddaljen 96, od Novega mesta pa 30 km. Obiščete nas lahko z vlakom ali avtobusom. Najudobnejši je obisk z avtom. Pripeljete se lahko po avtocesti Ljubljana – Novo mesto, iz Novega mesta pa pot nadaljujete prek Gorjancev do Jugorja in v Semič ali pa izberete avtocestni odcep v Ivančni Gorici in se nato mimo Žužemberka, Dolenjskih Toplic in Črmošnjic pripeljete v Semič.


Dostop za gibalno ovirane

Muzejska hiša je preprosto dostopna tudi gibalno oviranim osebam. Parkirate lahko na parkirišču za invalide tik ob muzeju. Raven hodnik v pritličju stavbe vodi v vinogradniško zbirko, dvigalo pa vas popelje v zgodovinsko in naravoslovno zbirko, ki ju lahko raziskujete neovirano. Toaletni prostor za invalide je na voljo v pritličju. Dobrodošli!

Pišite nam!

    Skip to content