Dobrodošli! Danes smo odprti do: 16:00.

VINOGRADNIŠKA ZBIRKA - Muzejska hiša Semič

Vinogradniška zbirka

Semiške vinske gorice so zelo pomemben del tukajšnje tradicije, saj so skozi stoletja omogočale zaslužek in preživetje mnogim generacijam naših prednikov. VINOGRADNIŠKA ZBIRKA vsebuje pripomočke, ki so jih Semičani nekdaj uporabljali v vinogradih in zidanicah. Večinoma so leseni in kovinski, saj plastike nekdaj niso poznali. Posebej izstopa tradicionalna lesena stiskalnica za vino, ogledamo pa si lahko tudi nekaj ročno izdelanih lesenih posod, ki so bile del opreme v vsaki zidanici.

V zbirki lahko preverite, kaj je keblíca in kaj čebríca ter si pogledate málenco, brez katere pri pridelavi vina ne gre. V vitrini hranijo tudi vinsko steklenico za beli burgundec, ki ga je prideloval zadnji lastnik gradu na Krupi, trgovec in posestnik Josip Zurc. Z ženo Ivanko Avsenik Zurc sta bila v Semiču pomembni osebi v tridesetih letih 20. stoletja. 

Zanimive so tudi fotografije starih zidanic, večinoma grajenih iz kamna in lesa ter pokritih s slamnato streho. Žal le redke stojijo še danes. Nekatere so zgradili kočevski Nemci, ki so na Semiški gori več stoletij skrbno negovali svoje vinograde. Kočevarji so se ukvarjali tudi z lesno obrtjo; izdelovanje raznovrstnih in kakovostnih lesenih posod je bilo zanje pomemben vir zaslužka. Vpliv kočevarske kulture je v Semiču opazen še danes, med drugim se odraža tudi v nemških priimkih med tukajšnjimi prebivalci.

Zbirka se zaključi v prijetnem degustacijskem prostoru, tam lahko najavljene skupine preizkusijo ne le semiška, temveč tudi druga belokranjska vina. 

Pišite nam!

    Skip to content