Danes smo žal že zaprti. Odpremo se jutri ob 08:00

KRAJEVNA ZBIRKA "SEMIČ V DVAJSETIH SLIKAH" - Muzejska hiša Semič

Krajevna Zbirka: "Semič v dvajsetih slikah"

Zgodovinska zbirka SEMIČ V DVAJSETIH SLIKAH razkriva najpomembnejše dogodke in osebnosti, ki so zaznamovali naš kraj. Zajema obdobje od stare kamene dobe do konca 20. stoletja. Zanimive vsebine pričajo o presenetljivo pestrem zgodovinskem dogajanju, ki ga v tem majhnem podeželskem kraju zagotovo ne bi pričakovali.

Najstarejše sledi obljudenosti na tem področju najdemo v Judovski hiši, ki je danes ena od zanimivosti na kraški učni poti ob reki Krupi. Ostanki kakovostnih keramičnih posod pa izvirajo iz mlajše kamene dobe, ko je bila na krupskem polju zelo razvita lončarska obrt. 

Pregledni in sodobno oblikovani panoji ponujajo odličen vpogled v razvoj Semiča v srednjem veku, ko je bila cerkev sv. Štefana osrednja stavba v kraju. Nazorna in velika slika taborskega obzidja okoli cerkve nas popelje v čas otomanskih vpadov, izvemo pa tudi mnogo zanimivega o začetkih vinogradništva na Semiški gori, ki segajo daleč v preteklost. Ogledate si lahko zanimive grbe in opise graščin nekdanjih plemiških rodov Semiča in okolice. Še posebej imeniten je bil grad na Krupi. 

Pomemben spomin sta odprtji vodovoda in železniškega predora na Semiški gori v času pred prvo svetovno vojno. Razkriva se nam tudi razgibano kulturno-prosvetno življenje, ki je takrat v Semiču cvetelo kljub težkim časom. 

V zbirki so dokumentirane tudi hude preizkušnje prve in druge svetovne vojne, ki so jih bili Semičani deležni v veliki meri.

Na črno-belih fotografijah življenja v drugi polovici dvajsetega stoletja lahko še danes prepoznamo marsikaterega krajana, poseben kotiček pa je namenjen Semičanom, ki so se še posebej uveljavili na raznih področjih življenja. Morda boste prepoznali koga izmed njih!

Pišite nam!

    Prejšnja Objava

    CENTER NARAVE BELE KRAJINE

    Naslednja Objava

    VINOGRADNIŠKA ZBIRKA

    Skip to content