Danes smo žal že zaprti. Odpremo se jutri ob 08:00

CENTER NARAVE BELE KRAJINE - Muzejska hiša Semič

Logotip Centra Narave Bele KrajineNARAVOSLOVNA ZBIRKA obiskovalcem na privlačen in živahen način približa dva največja aduta tega področja: neokrnjeno naravo in njeno izjemno biotsko pestrost. Po tem smo prepoznavni ne le v slovenskem, temveč tudi v svetovnem merilu.

Pregledna in didaktično dobro zasnovana zbirka je zanimiva za vse generacije, saj s svojo pestrostjo zbuja radovednost in željo po raziskovanju. Zgodbo belokranjskih kamnin lahko podrobno raziščete s pomočjo fosilov, ujetih v kamen. Razvoj apnencev lahko spremljate ob nazornih globusih, geološki karti in stolpcu. Spoznate tudi značilen proces raztapljanja kamnin na kraškem terenu in nastanek vrtač ter se sprehodite po pravi pravcati kraški jami. Zanimive jamske živali si lahko ogledate s povečevalnim steklom, glavno vlogo pa namenjamo edinstveni školjki Jalžićevi kongeriji, človeški ribici in črnemu močerilu. Poseben poudarek je namenjen varovanju občutljive podtalnice.

Opazili boste številne redke in ogrožene živalske vrste, ki še živijo v belokranjskih izvirih in kalih ter v reki Kolpi.   

Razstava vključuje tudi pokrajinsko posebnost Bele krajine – steljnik z orlovo praprotjo. V njem domujejo breze, mnoge rastlinske vrste, glive, metulji in ptice. Osupljiva dejstva o polhu so predstavljena v polharskem kotičku, otroci pa se lahko zabavajo ob spoznavanju sledi raznih gozdnih prebivalcev, ki živijo v gozdovih Bele krajine in Kočevskega roga. 

Privlačne fotografije Krajinskega parka Lahinja, Krajinskega parka Kolpa in slikovitega izvira bližnje reke Krupe vas bodo zagotovo spodbudile, da boste odšli na potep po teh skritih krajih!

Naravne lepote

Oglejte si naravne lepote Semiča in celotne Bele krajine

Pišite nam!


    Skip to content